“Türk Aynştaynı” olarak tanınan, değişik ülkelerde iki kez Nobel Ödülü’ne aday gösterilen Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, A.B.D. Kaliforniye Üniversitesi, Berkeley Kimya Mühendisliği’ni birincilikle bitirdi. (1956). A.B.D.’de M.I.T.’de birincilikle Yüksek Kimya Mühendisi oldu; “Alfred Sloan Ödülü”nü aldı. Berkeley’de Kuramsal Kimya doktorasını yaptı. ABD Atom Enerjisi Merkezi’nde araştırmalar yaptı. Harvard ve Yale’de kendisine ait yeni kuantum(nicem) kimyası ve fiziği üzerine teorileri hakkında üst düzey dersler verdi. 1962’de, 26 yaşında, Batı’nın son 300 yıldaki en genç profesörü oldu. ‘’Moleküler Biyoloji’’ konusunda ikinci kürsüsüne atandı. “Alexander von Humboldt Bilim Ödülü”nü kazanan ilk bilimci oldu. Japonya’nın “Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü”nü kazandı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çıkardığı özel bir kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek “Türkiye Cumhuriyeti Profesörü Ünvanı’’nı verdi. Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak Japonya’ya gönderildi; Türk-Japon Kültür, Eğitim ve Bilim ilişkilerinin temelini attı.
ATİLLA İLHAN: ABD Bilim ve Sanat Akademisi’nin ilk ve tek Türk üyesi; iki kere Nobel adayı... Kim bu adam? Kim bu çetin Türkçe öğretim savaşçısı? Onu niye hepimiz yeterince tanımıyoruz? Sinanoğlu, ABD gibi nam ülkede çok genç yaşında profesör olmuş bir harika çocuk; ülkesindeki “Amerikan Rüyası”nın yanlış yaygınlığından, Türkçenin itilip kakılarak, herhangi bir sömürgedeki “yerli dili” muamelesi görmesinden son derece rahatsız. “
(Cumhuriyet, 24.05.2000)
YALÇIN PEKŞEN: Akıl, zekâ ve en sonunda deha: Oktay Sinanoğlu... Time mecmuası “Mucize Profesör” diye yazdı... Newsweek, New York Times, Avrupa dergileri; Der Spiegel, vs. önce birinci sayfalarından Sinanoğlu’nun bu yıl kimya dalında Nobel’e aday olduğunu yazdılar.
(Cumhuriyet, 09.01.1987)